Direct naar de content
icon search white

Gemeente Enschede zorgt voor veilige en goede toegang van de BRP voor gemeentelijke afnemers

3 februari 2020
Gemeente-Enschede.png
Gebruiksvriendelijk
Goede gegevensautorisatie
Veilig

Om gemeentelijke taken uit te kunnen voeren is het soms ook voor niet-burgerzakencollega’s noodzakelijk om de BRP te raadplegen. Als afdeling Burgerzaken blijf je verantwoordelijk voor de toegang en protocollering van de BRP. iRaadplegen ondersteunt gemeente Enschede daarbij. Als tester heeft Jeroen de Boer, testmanager bij gemeente Enschede, de app volledig getest en feedback gegeven. In deze praktijkcase deelt hij zijn ervaringen over iRaadplegen.

 

iRaadplegen als nieuwe oplossing voor Cipers

“De nut en noodzaak van het ontwikkelen van iRaadplegen was voor ons heel helder.”, zo vertelt Jeroen. “Of het nu gaat van collega’s voor Werk & Inkomen die BRP-gerelateerde informatie nodig hebben of handhavers om te zien of iemand nog op een bepaald adres woont, dit moet snel en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn.” Jeroen vervolgt: “Frans Hinlopen heeft als applicatiebeheerder, ver voor iBurgerzaken, een tweetal applicaties gebouwd. PROBOSS, die diende als voorbeeld voor iBrondocumenten, hiervoor hebben we de innovatieprijs gewonnen op het laatste congres.’’ Jeroen vervolgt: “Daarnaast heeft hij BRPRAAD gebouwd, een applicatie om niet burgerzaken mensen, gecontroleerd en geprotocolleerd toegang te bieden tot de BRP. BRPRAAD werd voor de overgang naar iBurgerzaken veelvuldig gebruikt. Toen we over gingen naar PinkRocade Publiekszaken, konden we beide applicaties niet meer gebruiken. CIPERS is als vervanger voor BRPRAAD gekomen. Dit was voor veel van onze collega’s niet werkbaar en niet gebruiksvriendelijk, dus zijn we gezamenlijk gestart met het bedenken en ontwikkelen van iRaadplegen.”

Veilig direct de bron benaderen

Jeroen zegt: “We hebben gezorgd voor goede gegevensautorisatie. Zodat iedereen precies kan zien wat diegene mag zien.” Het voordeel is daarbij dat er op de juiste manier geprotocolleerd wordt. Deze protocolgegevens zijn raadpleegbaar in iBurgerzaken. Jeroen deelt: “We hebben de protocollering ook laten zien aan de eindgebruikers. Zodat zij weten dat wat ze doen met naam en toenaam zichtbaar is.”

Eenvoudig in gebruik

Jeroen vervolgt: “De raadpleger kan op meerdere manieren zoeken. Namelijk via persoon en adres. Ook kan de raadpleger doorklikken op gerelateerde personen om daarvan de gegevens te raadplegen.”. Frank van Baren, Product Owner PinkRoccade Publiekszaken, vult aan: “Daarnaast worden er met signalen zoals kleuren en teksten belangrijke indicaties gedeeld, denk hierbij aan: indicatie geheim of deze persoon is overleden.” Maar hoe communiceer je dit allemaal richting de raadplegers? Jeroen vertelt: “We twijfelden of we een handleiding moesten maken. Maar de reactie van gebruikersafdeling was duidelijk. Zij gaven aan dat het zo gebruiksvriendelijk was, dat een handleiding helemaal niet nodig is!”

Deel via:

Publiekszaken

Oplossingen die innovatieve selfservicefunctionaliteit bieden waarmee burgers en ketenpartners zelf het werk kunnen doen, 7x24 uur en overal bereikbaar zijn. PinkRoccade Publiekszaken ondersteunt gemeenten bij de transformatie naar de dienstverlening van de toekomst.

Meer over onze Publiekszaken oplossingen

Experts

Maak kennis met onze experts

‘(i)Burgerzaken klaar voor de toekomst. Daar gaan we samen voor!’

Frank van Baren, Product Owner / Business Analist
Frank van Baren (zij)